Nå kan det høres ut som om dette kommer som en overraskelse på meg, og jeg kan trøste eventuelle lesere med at det er det ikke. Det jeg opplever som en stor utfordring er HVORDAN skal vi gjøre lærerne gode. Hvordan sette allerede gode lærere i bedre stand til også å bli digitalt kompetente?
Under en samling for rådmenn og skolefaglig ansvarlige i september i år, fikk vi servert følgende påstand fra professor Thomas Nordahl: ”Det er avgjørende for elevenes framtid at skoleeier skaffer gode lærere”. Ingen av oss som var tilstede oppfattet det som spesielt overraskende, men utfordringen er allikevel god, men også stor.
Danske Clearinghouse for Uddannelsesforsking (Nordenboe m.fl. 2008) gjorde på oppdrag for Kunnskapsdepartementet en metaanalyse av 70 studier som holdt høy nok kvalitet. Oppdraget de hadde var i all enkelhet å finne ut av ”Hvilken kompetanse hos lærere kan gjennom effektstudier påvise å bidra til læring hos barn og unge?”
Svaret er til dels både innviklet og langt, men tre hovedkonklusjoner blir trukket frem:
- Læreren skal inngå i en sosial relasjon til den enkelte elev.
- Læreren skal ha kompetanse til å lede klassen/undervisningsforløp og utvikle og overholde regler.
- Læreren skal ha fagdidaktiske kunnskaper.
Jeg har gjennom jobb også blitt kjent med Hattie (2009). Bakgrunnen for denne boka er en metametaanalyse (ja, du leste riktig) av 800 metaanalyser, basert på 52000 undersøkelser, med totalt 83 millioner respondenter. Her burde man vel derfor kunne si at man har et datagrunnlag som er stort nok til at det gir validitet. Hattie (2009) har sett på det han kaller ”Visible learning”, i min forståelse ville jeg ha oversatt det til ”faktorer som virker best/mest for å bedre elevers læring”.
Hattie (2009) sier at læreren har den mest kraftfulle innflytelsen på elevenes læring, og trekker frem følgende momenter som viktigst:
- Relasjonen mellom elev og lærer
- Tilbakemelding til elevene
- Direkte instruksjoner om arbeidsinnsats, læringsmål og atferd
- Bruk av kognitive strategier som støttende dialog, oppsummering, spørsmål, klargjøring og lignende
- Lærerens evne til å lede klasser
- Utvikling av elevenes læringsstrategier (ikke læringsstiler)
Men jeg tok utgangspunkt i Krumsvik (2007), og hva jeg opplever som hans fokus som læreren som den avgjørende faktoren for få digital kompetanse inn i den norske skolen, i større grad enn hva som er faktum i dag.
Krumsvik (2007:49) kan se ut til å mene at man må ta et oppgjør med blant annet: ”For ofte er norske lærebøker karakterisert av ein konservatisme som løfter fram kanoniserte tekstar og eit kanonisk sym på kunnskap. Dette høver dårleg saman med eit stadig meir multikulturelt, norsk samfunn.” Og han sier videre ”Som følgje av den digitale revolusjonen og framveksten av dei digitale mediene, står skulen si ecyklopediske tenking for fall.”
Hvorfor trekker jeg så inn Nordahl, Hattie og Krumsvik inn i samme refleksjon? Jeg mener at de alle tre peker den samme som hovedfaktor – læreren.
Jeg opplever at Nordahl (2009) i sin studie av skoler i forhold til atferdsproblemer, kommer med samsvarende konklusjoner som Hattie (2009) gjør i sin metametaanalyse.
Når Krumsvik ser på skolen i en digital hverdag peker han blant annet på at lærerne må gjøres mer digital selvsikre. Krumsvik (2007:71) henviser til Erstad (2005) når han viser til at digital kompetanse består av fire grunnkomponenter:
- Basal IKT-ferdighet – som omhandler en verktøykompetanse for å kunne ta i bruk.
- Pedagogisk-didaktisk IKT-skjønn – hvordan sammenveve fag, pedagogikk og digital kompetanse – når kan IKT brukes som erstatning, tillegg og hvordan gjøres det, for å skape flere/andre muligheter for læring.
- Læringsstrategier/metakognisjon – lære å lære, på tvers av fag.
- Digital danning – på hvilken måte påvirker digitale artefakter vår kultur, til tross for den korte tiden det har hatt påvirkning.
Læreren er den viktigste enkeltfaktoren. Det er læreren som sitter på nøkkelen til både selv å bli digitalt kompetent, for å bidra til at elevene blir digitalt kompetente. Samtidig er det læreren som er nøkkelen til å utvikle og oppebære en så god kultur for læring som mulig, fordi det er læreren som har sitt virke ”der læring skal skje”.
Hva kan da oppstå som særlige utfordringer for oss som ønsker å være aktive bidragsytere for en bedre skole?
Hvordan kan man som skoleleder bidra til at lærere opplever at de kan gjøre mer av det forskningsbasert kunnskap mener virker?
Hvordan kan vi knytte forskningsbasert kunnskap opp mot noe, som i et historisk perspektiv, er så nytt som digital kompetanse?
Hvordan skape et handlingsrom for lærere som de opplever som stort nok til å kunne opparbeide seg ferdigheter som BÅDE ivaretar generell kompetanse om læring og utvikling, men som OGSÅ gjør at lærerne bidrar til å oppfylle læreplanens intensjoner og målsettinger?
Er dagens ordning med leseplikt den beste for å skape de lærings- og utviklingsarenaene som man kan trenge?
Er det bare digitalt utstyr tilgjengelig der læring skal skje som er behovet?
Hvilken rolle skal skoleleder og skoleeier ha i dette arbeidet?
Om jeg skulle driste meg til å si at Hattie (2009) er med på å definere hva den ”gode lærer og hva forutsetningene er for god læring” er, hva trenger lærerne for å komme dit?
Om Krumsvik (2007) har rett i sin forståelse av hva digital kompetanse er, hvordan kan jeg som leder være en medspiller som ”spiller andre (lærerne) gode”?
Jeg ønsker ikke å fjerne lærernes autonomi.
Jeg ønsker selvstendige, faglige, pedagogisk, didaktisk, tydelige og sterke lærere, som er gode på relasjoner. Som kan og vil arbeide selvstendig, men som også ser nytten av å bidra, eller å få bidrag fra andre, i et fellesskap. Som tør å prøve ut nye ting, som tør å la seg utfordre av andre, som er villig til selv å se på, og som ønsker at andre skal se på, deres pedagogiske praksis, fordi de tror at de stadig kan utvikle seg videre, for å bli enda bedre.
Men kan en lærer oppleve autonomi innenfor alle slike krav?
Kanskje jeg er av typen som sier, du kan gjøre akkurat som du vil, bare det stemmer med hvordan jeg vil det skal være?
Kanskje den neste utlysningen av ledige lærerstillinger mer burde inneholde formuleringer som over, enn at den skal inneholde ønsker om fag, som et bidrag til å sikre elevene den gode læreren?
Litteraturliste:
Hattie, J. (2009). Visible learning. A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. New York: Routledge.
Krumsvik, R. (red.) 2007. Skulen og den digitale læringsrevolusjon Universitetsforlaget.
Nordahl, T., Mausethagen, S. og Kostøl, A. (2009): Skoler med stor og liten forekomst av atferdsproblemer. Rapport 3/2009.Høgskolen i Hedmark.
Nordenbo, S. E., Søgaard Larsen, M., Tifticki, N, Wendt, R. E. og Østergaard, S. (2008): Lærerkompetencer og elevers læring i førskole og skole. Dansk Clearinghouse for Utdannelsesforskning. Danmarks Pædagogiske Universitetssskole, Universitetet i Århus.
TAkk for tenkevekkende og vektig innlegg, på alle måter. Du kommer tungt når du kommer, Henning! Og takk for fin referanse (Hattie).
SvarSlettKjenner du boka Eleven som aktør (Thomas Nordahl? For meg fungerer den som en teoretisk begrunnelse for en involverende pedagogikk som utnytter alle muligheter som teknologien gir oss, og som samtidig anerkjenner elevenes digitale erfaringer (også fra spill, nettsamfunn osv.) som en legitim del av deres livssfære - som skolen MÅ forholde seg til. Gjør vi ikek dette, tror jeg det blir umulig å skape en skole som HELE årskullene finner det meningsfult å fullføre!
Du understreker lærerens betydning og reiser spørsmål om lærerens autonomi. Læreren blir viktigere og viktigere dess mer digital verden og skolen blir. Og autonomien større og større, men innenfor rammer som er nokså annerledes enn de tidligere har vært.
Ser fram til at du forfølger flere av de viktige problemstillingene du reiser i innlegget ditt.
Desssuten mener jeg du burde sende innlegget ditt til Utdanning og/eller Skolelederen slik at flere får ta del i dette!
Tusen takk for en fin blogg, Henning!
SvarSlettJeg har ikke lagt inn kommentarer til deg før, men har lest alt du har skrevet, og synes du har veldig gode, reflekterte synspunkter. Heldige de skolelederne som har deg til sjef!
I Oslo har vi vært i gjennom mange krav til omorganisering av undervisningen. Ofte har jeg følt at det var omorganisering for omorganiseringens skyld, for liksom å skulle være moderne og endringsvillige, uten at det var så mange som kunne gi gode grunner og vise til gode resultater av omorganiseringen. Da jeg gikk ut i permisjon for drøyt fire år siden, var det store "oppløsning" av klassene og aldersblanding.Aldersblanding synes jeg kan være bra i enkelte aktiviteter, men ikke som fast organisering, bare så det er sagt. Men denne gangen visste jeg at bak fine ord, lå egentlig kravet om innsparing fra områdedirektørens side. Men det var det naturligvis ingen som ville innrømme. Vi hadde 35-40 elever på en del av barneskoletrinnene, og med budsjetttildeling "kroner pr. hode", kom vi dårlig ut. Nordahls argumenter kjente jeg fra før og kjenner meg veldig enig med,god klasseledelse og trygge rammer er utrolig viktig. Men takk for at du gjorde oppmerksom på Hattie, han må jeg få lest mer av.